Štene i njegov dolazak u novi dom

Šta je štene? Po definiciji štene je pas mlađi od godinu dana, ali to je samo empirijska definicija, kao što se i kaže da čovek nije zreo i ne može samostalno donositi odluke dok ne napuni 18 godina. Zašto ne 16 ili 21? Zato ćemo upoznati biološke faze u razvoju šteneta.

Prva faza u razvoju šteneta je INFANTILAN (dečji) period. Faza traje oko dve nedelje i to je period od rođenja pa do momenta kada štene otavara ušne kanale i oči. U tom periodu majka štenaca je samo instrument brige i hranjenja.

Sledeći period kroz koje štene prolazi je TRANZICIONA (prelazna) faza. U toku ove faze mladunci se navikavaju i počinju da osećaju svet oko sebe. Kada štene konačno progleda i postane sposobno da razlikuje zvukove, počinje pravi posao, jer se tada nalazi u kritičnom periodu razvoja.

Tranziciona faza ubrzo otvara put fazi SOCIJALIZACIJE koja je jedna od najvažnijih faza u razvoju šteneta. Ona traje od treće nedelje pa do dvanaeste nedelje njihovih života. Obično u toku ove faze većina štenaca dobija novi dom (oko osam nedelja starosti ) kada je njihov karakter spreman za socijalizaciju. U toku ove faze treba posebnu posvetiti pažnju higijeni šteneta i završiti vakcinaciju.

U toku faze socijalizacije štene počinje da doživljava fazu STRAHA. Ona obično počinje između šeste i sedme nedelje i traje do dvanaeste pa čak i do četrnaeste nedelje života. Ono što se dešava u toku ove faze ostavlja trajne posledice. Strah je neophodan, ali ne u toj meri da ostavi traumu na štene. Sa oko dvanaest nedelja starosti štene ulazi u sledeću, JUVENILNU (maloletničku) fazu. U toku ove faze se razvijaju odnosi između šteneta i čoveka kroz igru i interakciju. Taj period je takođe dobar za privikavanje šteneta na nežive objekte. Sa oko šest meseci mladunci doživljavaju svoju poslednju fazu SOCIJALNE MATURE.

Sa 6 meseci štene je i dalje štene, na isti način je i 12-godišnji momčić i dalje dečak, veliki dečak. Tako je i štene sa 6 meseci veliko štene. U toku ove faze mnoge ženke polno sazrevaju ( od 7. do 9. meseca ). Pas sa 7-9 meseci starosti odgovara starosti čoveka sa 14-16 godina. Zato se i postavlja pitanje, da li je 16-godišnji čovek dete ili mlađa odrasla jedinka, tj. da li je 9-mesečni pas štene ili mladi zreo pas? Ovo pre svega zavisi od rase – manje rase kasnije sazrevaju ali generalno šteneće doba završava u uzrastu od 9 meseci.

Stene-i-njegov-dolazak-u-novi-dom1

Dolazak u porodicu

Zapamtite, uzbuđenje i sreća za Vas zbog dolaska šteneta u Vaš dom, može biti traumatično iskustvo za štene koje se odvaja od mesta rođenja. Majka, braća i sestre iz legla nestaju iz njegovog života. Štene će možda biti ćutljivo, iskazivaće strahopoštovanje ili strah od promene ambijenta. Majka, biće od koje je zavisilo nestaje iz njegovog života. Sve što treba da uradite da bi njegov dolazak u Vaš dom bio prijatan je da mu ulijete poverenje i da mu pomognete da se navikne na mesto koje ste mu pripremili.

Nikada nemojte donositi štene kući za vreme praznika. Tada je u vašem domu previše ljudi, gužve, buke i uzbuđenja, a njemu će trebati mir dok se ne privikne na novi prostor. Pre nego što dovedete štene kući prvo mu pripremite mesto gde će ono obitavati. Ukoliko imate već drugog ljubimca potrudite se da ne dođu odmah u dodir, pošto to mora ići postepeno, naročito ako je drugi ljubimac stariji od Vašeg novog ukućanina. Ako imate dece, njihov odnos se mora graditi od prvog dana. Detetu morate objasniti da to nije igračka i da mora da mu se pruži briga, ljubav i poštovanje. Štenci uče vrlo brzo i bićete zadovoljni rezultatima. 

Stene-i-njegov-dolazak-u-novi-dom3

Socijalizacija

Socijalizacija vašeg šteneta počinje onog momenta kada je stiglo kod Vas u dom. Prvo i osnovno je da ga nikad ne oslovljavate bez upotrebe njegovog imena. Dajte mu kratko, jednostavno, ime koje će psu privući pažnju i brzo ostati u pamćenju. Uvek ga oslovljavajte po imenu, a nikako sa serijom drugih sličnih imena (tepajući mu), pošto će ga to zbuniti. Veoma je važno da se mali pas navikne na druge ljude, decu, životinje i da izgradi pravilan odnos prema njima. Najčešće će štene dolaziti prvo u dodir sa porodnočim prijateljima, rodbinom i komšijama. Treba ga pustiti da se igra, a naročito sa decom.

Ljudima treba predhodno objasniti koliko je to važno za njegovu socijalizaciju i naravno objasniti im njegovu dobru narav. Prilikom šetnji štene pustite da se igra sa drugim psima koji su njegovi vršnjaci i naravno sa drugim psima koji su mirne naravi. Što se bude više igrao sa drugim pima to će biti manje šanse za kasnije ispoljavanje agresije prema drugim psima. Naravno, pod uslovom da i oni prema njemu budu korektni.

Izbegavajte pse koji nisu prijateljski raspoloženi prema vašem štenetu. Kada ga budete izvodili u javnu sredinu (ulice, šetališta, parkove) morate znati da nisu svi raspoloženi za pse. Pravni propisi iz tih razloga nalažu da se nosi korpa uz kratak povodnik. To nije nimalo lak posao ali uz malo truda i strpljenja lako ćete svog malog četvoronožnog prijatelja ga naučiti na sve to.