Kad mačka prede to pomaže našem zdravlju

Kada mačka prede, ona vam na taj način pokazuje svoju ljubav i naklonost. Međutim, sem što ste zadovoljni jer se maca oseća spokojno i sigurno u vašem domu, predenje povoljno utiče i na zdravlje vašeg organizma.

Smanjuje stres

Vibracije koje se stvaraju tokom predenja deluju sedativno na nervni sistem ljudi i tako nas umiruju, smanjujući stres i napetost.

Snižava krvni pritisak

Krvni pritisak takođe je stvar koju predenje mačaka može regulisati. To naravno ne znači da ako imate mačku ne treba da uzimate svoju propisanu terapiju, ali svakako da će i vaš ljubimac dobro uticati na vaše zdravlje.

Jača kosti

Prema rečima svetskih ortopeda frekvencija od 25 – 200 Hz koju proizvodi mačka tokom predenja najbolja je za ojačavanje kostiju.

Smanjuje rizik od infarkta

Prema poslednjim istraživanjima kardiologa vlasnici mačaka imaju 40 % manje šansi da dožive infarkt.

Uklanja otok i infekcije

Stručnjaci takođe tvrde da silina vibracija koju mačke proizvode utiče na ubrzavanje cirkulacije, što doprinosi bržem smanjenju otoka i eliminisanju infekcije iz organizma.

Pozitivno deluje na ligamente i mišiće

Mnogi profesionalni sportisti primetili su neverovatno pozitivno dejstvo svojih ljubimaca u trenutcima zamora mišića ili povreda ligamenata i tetiva.

Dijagnostika predenjem

U svetu su lekari postali sve svesniji moći koju poseduju mačke. Naime, nakon niza istraživanja lekari su došli do zaključka da se predenje mačaka razlikuje u trenutku uživanja i trenutku upozorenja čoveka na određenu bolest. Takđe, postoji potvrđena studija o vrsti predenja koja je drugačija u zavisnosti od bolesti.