Deset najčešćih zabluda o kućnim ljubimcima

Istraživanje istina i zabluda o kućnim ljubimcima može biti težak zadatak, ali razumevanje razlike između ta dva može biti od vitalnog značaja za zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca. Ovaj tekst će vam pomoći da razdvojite činjenice od fikcije i omogućite svom mezimcu srećan i zdrav život kakav zaslužuje.


1. Topla i suva njuška znači da je pas bolestan

Regularne promene temperature i vlažnosti pseće njuške mogu indikovati štenećak, dok hladan i vlažan nos znači da je pas zdrav. Štenećak je danas, međutim, retka bolest, budući da su psi redovno vakcinisani protiv nje.

2. Sve mačke vole samoću

Mnoge mačke vole društvo i rado provode vreme sa ljudima oko sebe. Nije neobično da vas mačka prati kroz kuću, pokušavajući da vam „pomogne“ u svakodnevnim kućnim poslovima.

Deset-najcescih-zabluda-o-kucnim-ljubimcima13. Kada životinja jede travu, ona ima problema sa želucem

Veruje se da je trava standardni deo osnovne ishrane pasa i mačaka, koji potiče još od njihovih rođaka, koji su biljke unosili posredno, kroz ono što je njihov plen pojeo. Mnogi ljubimci jedu travu jer im se sviđa njen ukus, ili zato što osećaju potrebu za određenim hranljivim sastojcima koji nedostaju hrani koju inače jedu. Dok neke životinje povrate ako pojedu previše trave, ovo je, načelno gledano, nuspojava, a ne nameravani rezultat. Ukoliko vaš pas ili mačka redovno jede previše hrane a nakon toga povraća, trebalo bi da ih odvratite od jedenja trave i da im poboljšate redovnu ishranu.

4. Stari pas ne može da nauči nove trikove

Ovu izreku ste čuli milion puta. Dok se ona može primeniti na ljude, definitivno ne važi i za pse. Svega 15 minuta dnevno dovoljno je da naučite i najtvrdoglavijeg psa sedenju, čekanju, ili nekom sličnom jednostavnom triku.

5. Mačka koja prede i pas koji maše repom su srećni

Mačke predu kad su srećne, ali i kad su anksiozne ili nervozne. Na isti način, psi mašu repom da pokažu sreću, ali i uzbuđenje, stres, pa čak i agresivnost. Obratite pažnju na sveukupni govor tela svog ljubimca kako biste u potpunosti razumeli njegovo ponašanje u datom trenutku.

6. Davanje suplemenata ljubimcima je bolan i dugotrajan proces

Ovo nije tačno. Mnogi suplementi se proizvode u obliku praška ili ukusnih oblika koji se žvaću, pa čak i slatkiša.

Deset-najcescih-zabluda-o-kucnim-ljubimcima27. Kada životinja liže svoje rane, proces zalečenja se ubrzava

Preterano lizanje rane zapravo može usporiti proces njenog zalečenja. Ubrzajte taj proces i ublažite iritaciju prirodnim biljnim mastima.

8. Životinja koja se često češe je sigurno puna buva

Svrab, češanje i lizanje mogu biti uzrokovani i alergijama. Postoje kožne iritacije i bolesti koje treba iskontrolisati otkrivanjem i uklanjanjem uzroka svraba.

9. Životinje s godinama postaju ukočene

Kao i ljudi, životinje su stare onoliko koliko se osećaju starima! Potrudite se da se vaš pas igra kao kad je bio štene, uz adekvatnu zdravstvenu podršku.

10. Promena režima ishrane je loša za varenje životinje

Da li biste voleli da vi jedete kukuruzne pahuljice tri puta dnevno? Promena hrane (razni ukusi hrane istog proizvodjača) znači i bolju ishranu, sve dok je reč o zdravim namirnicama visokog kvaliteta.