Sve što je potrebno da znate o hrčcima

Razmišljanje većine roditelja se svodi na to da uzimajući hrčka kao kućnog ljubimca idu linijom manjeg otpora. Sigurni smo da mislite kako je o hrčku lakše voditi računa nego o psu ili mački, ali varate se. Evo nekoliko najvažniji stvari koje morate da znate pre nego što nabavite hrčka.

Hrčci su nočne ptice, spavaju danju a noću se zabavljaju, i nikako ne vole da ih dirate dok spavaju. Znači da vaše dete ukoliko ide ranije na spavanje neće imati priliku da se igra sa svojim ljubimcem. Ukoliko planirate da držite kavez hrčka u spavaćoj sobi, molimo Vas da razmisliste još jednom, jer u tom slučaju nećete spavati. Jako vole samostalan život i znaju biti jako agresivni prema svojim cimerima. Patuljasti hrči mogu živeti u paru ili u većim grupama, pogotovo ako su iz istog legla. Sve ostale vrste nikako ne bi trebalo sparivati u isti kavez jer će verovatno doći do tuče. Nemojte sparivati hrcke iz različitog legla, isto važi i za ženke i mužijake jer se jako brzo razmnožavaju.

Ako mislite da ćete nabaviti hrčka sa kojim ćete se maziti i igrati, varate se. Oni uopšte ne vole da se maze i igraju za razliku od pasa i mačaka, i sigurno neće doći kada ga budete zvali. Nemojte nikako siliti držanje hrčka u rukama, mnogo vremena je potrebno da se Vaš ljubimac navikne na Vas, ukoliko primetite otpor odmah prestanite.

Iako se čini da su oni male životinjice, ipak bi najbolje bilo da mi kavez bude oko 75x40x40 cm, kako bi mogli slobodno da se kreću. Svaki hrčak obožava da kopa, stoga bi trebalo da kavez bude dubok i da ima sena ili piljevine u njemu kako bi oni mogli da se zanimaju, ne bi bilo loše da imate i tunele i točak za trčanje. Čišćenje kaveza je nešto što je svakako obavezno, ne samo zbog zdravlja Vašeg ljubimca, već i zbog neprijatnih mirisa koji bi se mogli širiti ako ne čistite kavez redovno. Izmet i ostatke hrane bi trebalo čistiti svakog dana bez izuzetaka, a detaljno bi trebalo menjati sve iz kaveza jednom sedmično. Vodu obavezno menjajte svaki dan.

Hrčcima zubi rastu sve dok su živi, i zbog toga je mnogo važno da uvek u kavezu imaju neku grančicu koju mogu grickati. Isto tako bi bilo veoma poželjno da ga redovno vodite kod veterinara ne preglede jer je nekad potrebno neki zubić i izvaditi. Hrčci sa dugom dlakom zahtevaju redovno četkanje.

Budite mnogo oprezni pri kupovine kaveza i sigurni da je bezbedan i da hrčak ne može da pobegne. Iako su takozvani majstori za beg, bilo bi poželjno da ih puštate svaki dan kako bi se istrčali, ali ih nikako nemojte ostavljati van kaveza bez nadzora.