Pet saveta kako da pravilno odaberete posudu za hranu i vodu za vašeg ljubimca

Posude za hranu i vodu za ljubimce

Iako je malo koji pas izbirljiv kada je u pitanju hrana i veliki deo njih će pojesti sve što im se servira bez obzira na to u čemu im donesete obrok, veoma je važno da obratite pažnju na to koju ćete posudu za hranu i vodu odabrati za vašeg ljubimca, budući da neke od njih usled neodgovarajućeg održavanja mogu izazvati čak i zdravstvene probleme kod naših krznenih prijatelja. Izbor posuda na tržištu je zaista ogroman, pa ponekad uopšte nije jednostavno doneti ovu odluku, pogotovo kada se ima na umu da je svaki pas drugačiji i da uvek morate voditi računa kako o fizičkim karakteristikama vašeg psa, tako i o njegovom karakteru. Kako biste izbegli bilo kakav potencijalan problem i obezbedili svom psu ono što će mu najviše odgovarati, dajemo vam pet saveta kako da pravilno odaberete posudu za hranu i vodu za vašeg ljubimca.

1. Odaberite posudu za hranu i vodu koja se lako održava

Mada će najveći broj ljudi odlučiti da kupi najlepšu posudu u prodavnici, ili pak onu koja im se najbolje uklapa u enterijer, veoma je važno da povedete računa o tome od kog je materijala posuda iz koje će vaš pas jesti i piti. Najčešći izbor, budući da je uglavnom i najjeftiniji, su plastične posude, ali se kod njih često mogu javiti bakterije u ogrebotinama koje će vaš pas sasvim sigurno napraviti. Zbog toga je daleko bolje da uzmete vašem psu metalne ili porculanske posude koje se mogu prati čak i u mašini za sudove, kako biste bili sigurni da će one biti potpuno čiste i bezbedne.

2. Povedite računa o karakteru vašeg psa

Ukoliko imate psa koji je veoma nemiran i razigran i obožava da se igra, vrlo je moguće da će on biti takav i za vremen obroka, što za vas može značiti samo prevrnute posude i nered u kući na koji ćete svaki dan trošiti i vreme i strpljenje. Kako biste ovo izbegli, pokušajte da pronađete nešto težu posudu koju vašem psu neće biti baš tako lako da prevrne, a na tržištu danas postoje i brojne posude sa gumenim dnom koji otežava klizanje posude i omogućava vašem psu obrok bez nepotrebnog prosipanja hrane.

3. Birajte posudu za hranu i vodu u skladu sa rasom i veličinom vašeg psa

Razlicite velicine posuda za hranu i vodu za kucne ljubimce

Velike i male rase pasa jednostavno ne mogu da jedu iz posuda iste veličine jer će to za njih predstavljati pravo mučenje. Svaka posuda bi trebalo da bude prilagođena ljubimcu kom je namenjena, jer će malim psima biti zaista teško da dohvate hranu iz velikih i visokih posuda, dok se kod velikih pasa može javiti zdravstveni problem prilikom spuštanja glave tokom jela, budući da se tada glava nalazi na nižem nivou od želuca, pa može doći do gutanja vazduha i težeg uzimanja hrane, te im obezbedite činije na stalku ili posude koje je moguće podešavati po nivoima.

4. Nabavite rasklopive posude za hranu i vodu za putovanja

Na tržištu se danas može pronaći i veliki broj transportnih posuda za vodu i hranu koje su lako sklopive i samim tim veoma pogodne za putovanja, ali i bilo koju situaciju u kojoj morate da napustite kuću sa vašim ljubimcem. Budući da nekad ne možete predvideti koliko ćete se negde zadržati, ove posude su odlično rešenje koje omogućava da vaš pas uvek ima dostupnu svežu hranu i čistu pijaću vodu.

5. Neka svaki ljubimac ima svoju posudu za hranu i vodu

Psi jedu iz posebnih posuda

Ukoliko imate više kućnih ljubimaca, jako je važno da svakom obezbedite pojedinačnu posudu za hranu koja će biti samo njegova, jer je deljenje posuda najlakši način za širenje zaraze i raznih oboljenja. Naučite ih od samog početka da nije dozvoljeno preotimanje ni posudice ni hrane u njoj i da moraju da jedu isključivo iz svoje posude kako biste sprečili bilo kakve zdravstvene probleme koji se mogu javiti.

Kakav god izbor da napravite uvek imajte na umu karakter i navike vašeg ljubimca. Tržište je danas zaista preplavljeno raznim opcijama, pa smo sigurni da vam neće biti problem da odaberete ono najbolje za vašeg psa, a ukoliko se budete držali naših saveta uštedećete novac na kupovinu neodgovarajućih posuda, ali i omogućiti vašem ljubimcu sigurne i zdrave obroke u kojima će uživati.