Ishrana štenaca – šta sve treba da znate

Štene jede iz činije

Kada novo štene dođe u porodicu to često može izazvati mnoge dileme i nedoumice, pogotovo ukoliko ste po prvi put vlasnik psa. Ishrana štenaca, kao i ishrana ljudi, je od neizmernog značaja za njihov rast, razvoj i njihovo zdravlje. Zato je izuzetno važno da, pre nego što odlučite da nabavite psa, razmotrite kakva će mu ishrana biti potrebna, jer su navike koje stekne dok je još štene izuzetno bitne za njegovo kasnije ponašanje. Svaki pas je različit, pa prema tome ne postoji univerzalno pravilo kog se treba slepo držati, ali ukoliko budete pratili neke jednostavne smernice i prilagodili ih karakteru, veličini i rasi vašeg psa, dobar rezultat je neizostavan. Dajemo vam nekoliko saveta o tome šta sve treba da znate o ishrani štenaca, kako bi vaš ljubimac izrastao u zdravog, srećnog i zadovoljnog psa.

Majčino mleko

U prvim danima po rođenju majčino mleko je ubediljivo najbolji izbor za štence. Kao i kod beba, od ključne važnosti za zdravlje štenaca su kolostrum i mleko majke, i u uobičajenim slučajevima ovo će biti njihova hrana tokom prve tri nedelje života.  U prvim nedeljama štenci sisaju na svaka dva do tri sata, budući da su njihove nutritivne potrebe velike, a želudac još uvek suviše mali da bi mogao da svari veće količine hrane. Obratite pažnju na njihovo ponašanje, jer ukoliko pokazuju znake uznemirenosti ili stalno obilaze majku, vrlo je moguće da ona nema dovoljno mleka i da su štenci gladni. U tom slučaju moraćete pribeći njihovoj prihrani, ali imajte na umu da kravlje mleko sadrži daleko manje proteina i masti nego što je štencima potrebno, pa je najbolji izbor da kupite gotovu adekvatnu zamenu.

Prelazak na čvrstu hranu

Pas jede čvrstu hranu

Čvrstu hranu štencima treba uvoditi postepeno, najčešće nakon tri nedelje do mesec dana starosti i to tako što nećete odmah sve obroke zameniti čvrstom hranom. Granule koje su namenjene ovako malim psima su najčešće manje, kako bi im bilo lakše da ih progutaju, a kako biste im dodatno olakšali ovakvu ishranu,  u početku ih možete navlažiti mlakim mlekom.  Kako štenci budu rasli tako će se i povećavati količina hrane tokom jednog obroka, a oni će jesti manje puta u toku dana.

Odaberite adekvatnu hranu

Hrana namenjena štencima razlikuje se od one namenjene odraslim psima, budući da je potreba za proteinima najveća upravo u periodu odvikavanja od dojenja, ali je takođe bitno da ona sadrži i proporcionalnu količinu vlakana, kao i vitamine A, E i D, kako bi uspeli da izgrade jak imuni sistem. Imajte na umu da tip i količina hrane takođe zavise i od rase psa, jer manje rase pasa, koje imaju i manji želudac, treba hraniti četiri puta dnevno do njihove 12. ili 13. nedelje, dok kod većih pasa to traje do 9. ili 10. nedelje. Već nakon ovog perioda možete početi sa smanjivanjem broja obroka, prvo na tri dnevno, a nakon šest meseci starosti možete im davati dva obroka u toku dana.

Ne dopustite da se prejedaju

Prekomerni obrok za psa

Većina pasa obožava da jede i nikada neće odbiti obrok, a vrlo često će pojesti i više nego što im je potrebno, pa ćete dok trepnete imati problem sa psom koji pati od prekomerne težine koja može izazvati brojne zdravstvene probleme. Prejedanje je posebno opasno kod štenaca jer su njihovi želuci još uvek mali, pa im prekomerni obroci mogu izazvati brojne tegobe. Zbog toga se potrudite da ih još dok su mali naučite na porcije koje su njima prilagođene i ne nasedajte na njihov šarm jer će uvek pokušavati da vas prevare kako bi izmamili još jednu poslasticu.

Pratite razvoj vašeg šteneta

U prvim mesecima života vodite dnevnik, kako biste mogli da steknete uvid u to da li se vaš pas razvija kako treba. Jednom nedeljno ga izmerite i upisujte mere u tabelu koju ćete uporediti sa prosečnim vrednostima, jer ćete na taj način najlakše utvrditi da li postoje neka veća odstupanja i izmeniti vrstu ili količinu hrane ukoliko je to potrebno.Kako bi vama bilo lakše i kako vas ne bi uhvatila panika, potrudite se da sve što je neophodno nabavite na vreme, idealno pre nego što štene stigne u svoj novi dom. Jako je bitno da štene ima sopstvene posude za hranu i vodu koje ćete prati nakon svakog obroka. Izaberite posude napravljene od netoksičnih materijala i prilagođene veličine i oblika vašem psu. Potrudite se da im obroke dajete uvek u isto vreme i na istom mestu, i ne navikavajte ih da budu previše izbirljivi i da odbijaju hranu koja im je ponuđena. Ukoliko u početku posvetite malo više vremena planiranju i organizovanju njihove ishrane, sprečićete mnoge zdravstvene probleme u budućnosti, a vaš pas će vam sasvim sigurno biti zahvalan.