Nega pasa – šta sve treba da znate

Vlasnica drzi svog psa

Za sve one koji se odluče da nabave ljubimca i na taj način steknu prijatelja za ceo život, vrlo je bitno da se na vreme informišu o nezi psa, jer će na taj način omogućiti svom četvoronožnom drugaru zdrav, dug i srećan život. Sa pravilnom negom psa bitno je početi onog trenutka kada štene stigne u svoj novi dom, kako bi ono od samog početka bilo negovano, ali i steklo dobre navike i pozitivan odnos ka svim aktivnostima koje nega pasa podrazumeva. U zavisnosti od toga za koju se rasu odlučite, kao i koje je veličine i starosne dobi vaš pas, zavisiće i rutina koju sa njim sprovodite tokom nege, ali je sasvim sigurno da će ovi trenuci postati vreme u kom zajedno uživate i koje će doprineti kvalitetnijem životu vašeg ljubimca.

Četkanje psa

Četkanje pasa jedna je od osnovnih higijenskih navika koje ćete morati da usadite svom ljubimcu i to najbolje još dok je štene. Imajte na umu da većina štenaca u početku nisu ljubitelji ove aktivnosti, pa ćete u početku morati da imate malo više strpljenja dok se ne naviknu da je to deo rutine. To koliko ćete često četkati vašeg psa zavisi isključivo od dlake koju on ima, pa će tako neki psi zahtevati svakodnevno četkanje, dok će kod drugih to biti dovoljno jednom nedeljno. Ipak, vodite računa da ne preskočite četkanje njegove dlake jer se ona može oštetiti i upetljati, pa čak mogu nastati i čvorići koji će zakomplikovati čitavu situaciju i dovesti do prevremenog šišanja i nepoželjne frizure. Možete pronaći različite modele četki za pse, uključujući plastične češljeve ili meke četke, ali i rukavice za četkanje i negu krzna koje vam mogu mnogo olakšati čitav proces, pa je samo potrebno da odaberete ono što će vama i vašem ljubimcu najviše odgovarati.

Šišanje psa

Šišanje je još jedna aktivnost koju ćete morati da prilagodite krznu vašeg psa, pa će od toga zavisiti i koliko često ćete morati da ga šišate. Šišanjem ćete otkloniti višak mrtve dlake iz krzna i pomoći svom psu da ima urednu i čistu dlaku, ali isto tako možete odabrati i neku jedinstvenu frizuru za svog ljubimca. Ponekad je proces šišanja dosta komplikovan, pa ukoliko imate psa koji je po prirodi nemiran i razdragan, možda je bolje da se obratite stručnim licima i odvedete psa u frizerski salon za pse, kako ne biste rizikovali da dođe do neke povrede.

Kupanje psa

Kupanje psa ponekad može biti veoma izazovno, jer kako postoje psi koji obožavaju vodu i najradije ne bi izlazili iz nje, tako postoje i oni koji baš i nisu njome oduševljeni pa pokušavaju da pobegnu čim čuju reč kupanje. Ipak, kako bi koža i dlaka vašeg psa bile zdrave, čiste i uredne, ali i kako bi vaš dom ostao sređen, kupanje je nešto što nikako ne smete da preskočite. Ono što je jako bitno je da šampon prilagodite rasi psa i tipu njegove dlake, jer neće svakom psu odgovarati isto, a nažalost nekad se mogu javiti i neželjene reakcije ukoliko je kupka previše agresivna. Zbog toga potražite specijalizovan šampon baš za dlaku kakvu ima vaš pas, jer osim što postoje posebni šamponi prilagođeni štencima ili kratkoj, dugačkoj ili kovrdžavoj dlaki, postoje i oni namenjeni njenom nijansiranju, što posebno može pomoći psima koji imaju belu dlaku da ona duže ostane sjajna i svetla. Pored toga, ako nekad baš i nemate vremena da okupate vašeg psa, privremeni spas do sledećeg kupanja mogu biti i pene ili šamponi za suvo pranje, koji mogu produžiti vreme između dva kupanja.

Pranje zuba kod pasa

Pranje zuba psu

Veliki broj ljudi ne smatra da je pranje zuba kod pasa toliko bitno, ali ovo je ipak jedan od važnijih segmenata kada je nega pasa u pitanju, budući da bakterije koje se mogu javiti na zubima mogu napasti njihove desni i izazvati bolne upale, ali nažalost mogu biti i uzročnici drugih zdravstvenih problema, poput infekcija na srčanim zaliscima ili oboljenja bubrega i jetre. Poželjno je da zube svojim psima čistite svakodnevno, ali nikako nemojte koristiti pastu za zube za ljude, već onu koja je posebno namenjena psima, a koja se često može naći sa raznim ukusima, pa će ovaj proces vašem ljubimcu biti daleko zanimljiviji. Pored toga, koristite i specijalno prilagođene četkice koje će vam omogućiti da im zube očistite brzo i temeljno, a postoje i određene grickalice i štapići za pse koji će pomoći u tome da zubi vašeg psa ostanu čisti i zdravi.Pored ovih aktivnosti koje će postati vaša rutina, vodite računa i o tome da redovno skraćujete nokte svojim psima, jer ukoliko postanu suviše dugi to za njih može biti veoma bolno, ali im isto tako i proveravajte redovno uši jer se na njima često mogu javiti neke infekcije. Pravilna nega pasa ponekad zahteva malo više vremena, ali će vaš pas sasvim sigurno umeti da ceni sve što činite za njegovo zdravlje, a uz srećnog i zadovoljnog ljubimca ćete i vi sasvim sigurno uživati.