Ishrana mačaka – šta sve treba da znate

Ishrana mačaka

Svaki ljubitelj mačaka će potvrditi da ovi ljubimci obožavaju da jedu, ali i da umeju da budu veoma veliki probirljivci kada je hrana u pitanju. Za razliku od pasa, mačke neće pojesti baš sve što im servirate, a ponekad će biti čak i prilično tvrdoglave odbijajući hranu na koju nisu navikle. Isto tako, za razliku od pasa koji su svaštojedi, mačke su po svojoj prirodi mesojedi i to uvek treba imati na umu prilikom izbora hrane za njih. Ovo, naravno, ne znači da ishrana mačke mora da se sastoji isključivo od mesa, jer bi to moglo da bude čak i opasno po njihovo zdravlje, već da ono treba da zauzima najveći procenat u njihovoj ishrani. Nutritivne potrebe mačaka menjaju se kroz njihov život, pa je zato bitno da broj i obim obroka prilagodite njihovim potrebama, ali i da obratite pažnju na to da njihova hrana sadrži sve hranljive materije koje su mačkama neophodne. Njihova ishrana pre svega mora biti dobro izbalansirana i raznovrsna, s tim što najveći procenat uvek moraju zauzimati proteini životinjskog porekla. Pre nego što donesete odluku da li ćete vašem ljubimcu kupovati suvu ili vlažnu hranu, pročitajte i uporedite sastav istaknut na pakovanju, kako biste bili sigurni da ćete mu obezbediti sve neophodne nutrijente. Iako će vam nekad biti teško da odolite, potrudite se da mačkama ne dajete prečesto grickalice za mačke, kako im ne biste poremetili navike u ishrani, jer grickalice same po sebi ne mogu biti zamena za obrok. Na tržištu se danas može pronaći zaista veliki izbor hrane za mačke, pa je važno da proučite šta sve treba da znate kada je ishrana mačaka u pitanju i da odaberete baš ono što vašoj mezimici odgovara, kako bi se ona zdravo razvijala i bila srećna i zadovoljna

Proteini

Budući da su mačke po svojoj prirodi mesojedi, sasvim je jasno da bi njihova ishrana trebalo da se bazira na proteinima životinjskog porekla. Baš zbog ovoga, vrlo je važno da imate na umu da nijedna mačka ne bi trebalo da bude hranjena vegetarijanskom hranom, jer to može imati ozbiljne, pa čak i fatalne posledice. Najbolji izvori proteina životinjskog porekla za mačke su ćuretina, piletina, govedina, riba, ali i jaja. Zdrava i uravnotežena ishrana puna proteina omogućiće vašoj mački regeneraciju tkiva i čuvati njihove kandže i dlaku zdravim i jakim, pa se potrudite da njihova ishrana bude bazirana na njima.

Masti

Masti su za mačke odličan izvor energije, pri čemu se naravno misli na takozvane dobre masti prirodno prisutne u mesu, ali i na omega 3 i omega 6 masne kiseline, koje su izuzetno bitne za zdravlje mačaka. Pored toga što su izvor energije, one omogućavaju mačkama da zadrže telesnu temperaturu, ali i da usvoje određene vitamine, pa je bitno da pored proteina i oni budu sastavni deo ishrane mačke.

Uzrast mačke je važan

Malo mače leži u krevetu

Mačke u različitom uzrastu definitivno zahtevaju drugačiji pristup ishrani jer su i njihove nutritivne potrebe, ali i nivo aktivnosti, veoma individualni. Mačići su generalno dosta aktivniji od starijih mačaka, a s obzirom na to da se nalaze u periodu rasta i razvoja, imaju vrlo specifične potrebe kada je hrana u pitanju. Kako budu rasli, tako će se i njihove potrebe menjati, pa svaka životna faza mačke treba da ima odgovarajuću ishranu koja će joj pružiti najbolje u tom trenutku. Danas na tržištu postoji velika ponuda hrane za mačke prilagođena svakom uzrastu i stanju, pa odaberite ono što je predodređeno za vašeg ljubimca.

Vodite računa o potrebama mačke

Bez obzira na uzrast mačke, ponekad se njihova ishrana može razlikovati od uobičajene jer je svaka mačka drugačija. Postoje i mace koje su osetljivije na neke komponente u namirnicama, dok neke mogu čak i razviti alergijske reakcije, pa u tom slučaju potražite hranu koja je prilagođena ovakvim problemima, kako bi ih vaše mačke što lakše i brže prebrodile.

Pažljivo sa ugljenim hidratima

Žitarice jesu bitne za ishranu mačke, ali one moraju biti prisutne u daleko manjem procentu nego proteini životinjskog porekla. Iako ugljene hidrate nikako ne treba izostaviti iz ishrane mačke, oni ne smeju biti osnova njihove ishrane kao što se to dešava kod svaštojeda. Ukoliko ishranu mačke bazirate pretežno na ugljenim hidratima vrlo je moguće da će doći do neuhranjenosti ili gojaznosti, ali i problema sa određenim organima, pa obratite pažnju pri izboru hrane u kojoj meri su zastupljeni ugljeni hidrati.

Uspostavite raspored hranjenja

Vrlo je važno da, pored toga što ćete odabrati visokokvalitetnu i odgovarajuću hranu za vaše mačke, obratite pažnju i na to kada i kako je hranite, kao i  da se potrudite da to uvek bude u istom ili bar približnom delu dana. Na taj način vaš ljubimac će se navići na ustaljen ritam, znaće da ima svoje posebno mesto i vreme za hranu, ali ćete i vi moći lakše da kontrolišete unos hranljivih materija i količinu hrane koju je vaša mačka pojela. Takođe, uz pravilno raspoređene obreke, izbeći ćete često davanje grickalica koje mogu dovesti do gojaznosti mačke.

Aminokiseline

Aminokiseline igraju izuzetno veliku ulogu kada je u pitanju zdravlje mačaka, posebno kada se govori o argininu i taurinu. Većina drugih životinja može da proizvodi ove aminokiseline samostalno u organizmu, međutim mačkama nedostaje enzim koji ih sintetiše, pa je neophodno da ih svojom ishranom unose u većoj količini. Arginin je zaslužan za izbacivanje amonijaka iz organizma, a ukoliko mačke ne budu u stanju to da učine može doći do gubitka težine, povraćanja, neuroloških oboljenja, pa čak i smrti. Sa druge strane, nedostatak taurina može izazvati gubitak vida kod mačaka kao i uvećanje srca, ali i reproduktivne probleme. Zbog svega toga je izuzetno važno da ove aminokiseline budu uključene u ishranu mačaka, i to u količini i formulaciji koja omogućava njihovo usvajanje.

Vitamini

Mačka dobija suplemente

Za razliku od pasa i drugih životinja, mačke imaju problem i sa unosom određenih vitamina, jer im takođe nedostaje enzim neophodan za njihovu sintezu u organizmu. Zbog toga je veoma bitno da one ishranom unose više doze određenih vitamina, pogotvo kada je u pitanju niacin, vitamin A i vitamin D, kako bi razvile jak imuni sistem, ali i imale mogućnost zdravog razvoja organa. Ipak, kada su u pitanju suplementi budite veoma obazrivi, i nikako ih nemojte davati mačkama bez prethodne konsultacije sa veterinarom, kako im ne biste ugrozili zdravlje.

Minerali

Najvažniji minerali za zdravlje jedne mačke su gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i natrijum. Pravilan i odgovarajući unos ovih minerala zaslužan je za sprečavanje pojave anemije, kontrolu rasta i formiranja kostiju, koagulaciju krvi, kontrakciju mišića, pravilan rast i razvoj i generalno zdravlje svih njihovih organa. Zbog svega toga je važno obratiti pažnju na to da njihova hrana sadrži dovoljno minerala za pravilno funkcionisanje.

Ne zaboravite vodu

Kada govorimo o ishrani mačaka nikako ne smemo da zaboravimo na vodu, posebno kada se uzme u obzir da su mačke sklone tome da unose manje količine vode nego što je to njihovom organizmu potrebno. Ukoliko se i vaš ljubimac susreće sa ovim problemom, onda je možda bolji izbor da mu obezbedite vlažnu hranu, ali svakako mu omogućite da uvek ima dostupnu svežu i čistu pijaću vodu.Imajte uvek na umu da će mačka većinu navika u ishrani steći još dok je mala i da će vam kasnije biti teško da njenu rutinu u ishrani korigujete, pa se na vreme raspitajte o svemu što je je neophodno da znate u vezi sa ishranom mačke, kako biste mogli da odaberete odgovarajući tip hrane i obezbedite svom ljubimcu zdrav i dug život.