Gotova hrana za pse i mačke i njene prednosti

Kuca i maca jedu gotovu hranu

Svaki odgovorni vlasnik psa ili mačke želi da svom ljubimcu obezbedi najbolju moguću ishranu, zbog čega se često nađe u nedoumici da li da odabere gotovu hranu ili da je priprema sam. Gotova hrana za pse i mačke često je predmet raznih spekulacija, jer mnogi vlasnici ljubimaca imaju predrasude kada je ona u pitanju, smatrajući da će zdraviju ishranu obezbediti svojim mezimcima ukoliko sami biraju i kupuju namirnice i samostalno pripremaju obroke. Ovo je vrlo često daleko od istine, budući da obroci koji su ovako pripremljeni ne samo što mogu sadržati neke sastojke koji nisu prilagođeni životinjskom organizmu, već neretko ne zadovoljavaju njihove nutritivne potrebe. Komercijalna hrana zbog toga može biti odličan izbor za vaše ljubimce, budući da sadrži sve hranljive materije koje su im potrebne i to u onoj meri koja je neophodna za njihov pravilan rast i razvoj. Na današnjem tržištu može se pronaći zaista veliki izbor hrane, koja je prilagođena ne samo uzrastu i rasi ljubimaca, već i njihovim specifičnim potrebama, pogotovo kada su u pitanju životinje koje imaju raznorazne alergije ili različite zdravstvene probleme. Prednosti gotove hrane za pse i hrane za mačke su zaista brojne, a u raznovrsnom asortimanu dostupnom na našem sajtu ćete bez sumnje uspeti da pronađete nešto za svog ljubimca.

Gotova hrana je lakša za upotrebu

Gotova hrana definitivno štedi na vremenu kada je u pitanju priprema obroka za vašeg ljubimca, jer je sasvim dovoljno da im jednostavno poslužite granule, umesto da provedete određeno vreme u nabavci i pripremi namirnica za njihovu ishranu. S obzirom na to da njihova hrana mora biti raznovrsna i da ćete za pravilan obrok ipak morati da se posvetite obradi većeg broja namirnica, gotova hrana će vam uštedeti dosta vremena i truda, jer ona već sama po sebi sadrži sve ono što je neophodno za pravilan rast i razvoj vašeg ljubimca. Takođe, ukoliko nabavite veće količine gotove hrane za pse i mačke nikada nećete morati da brinete o tome da li vaš ljubimac ima obrok za taj dan, što može ukloniti stres iz svakodnevnog života u kome zbog brzog tempa i velikog broja obaveza ovo može da predstavlja dodatnu brigu.

Srazmeran odnos hranljivih materija

Hranljive materije koje omogucava gotova hrana

Kada je u pitanju ishrana ljubimaca ono što je dodatno komplikuje je činjenica da nije bitno samo da im obezbedimo određene hranljive materije, već da one moraju biti zastupljene u određenoj meri u obroku i da njihov nedostatak ili preveliki unos mogu izazvati određene zdravstvene probleme. Proizvođači hrane za pse i mačke moraju da se pridržavaju određenih pravila i propisa, što omogućava da se hrana koju dajete vašim ljubimcima sastoji od svih hranljivih materija koje su im neophodne i to u razmeri i odnosu koji je preporučen. Postoji veliki broj sastojaka, poput nekih amino kiselina, vitamina i minerala, koje mačke i psi ne mogu samostalno da usvoje, već je potrebno da ih unose ishranom, što im gotova hrana omogućava upravo u onoj meri koja im je neophodna.

Gotova hrana je isplativija

Ukoliko se uzme u obzir da ćete hranu koju sami pripremate morati da pravite od većeg broja različitih namirnica kako biste ispunili sve nutritivne potrebe vašeg ljubimca, ali i da ćete morati da vodite računa o tome da ona uvek bude sveža i pravilno pripremljena, jednostavnom računicom se dolazi do zaključka da je gotova hrana za pse i mačke često daleko jeftinija i pristupačnija od obroka koje biste sami pripremali. 

Gotova hrana je bezbednija

Kada kupite gotovu hranu, na kojoj je jasno naznačen rok upotrebe i način pripreme, pri čemu je takođe  vrlo jasno istaknuto na svakom pakovanju kako se ona skladišti, čuva i koristi, jasno je da su daleko manje opasnosti da dođe do toga da se ona pokvari ili da date svom ljubimcu hranu koja nije sveža. Sa hranom koja se za ljubimce priprema kod kuće često može doći do ovog problema, što može izazvati i brojne zdravstvene posledice po vašeg psa ili mačku.

Gotovu hranu možete poneti svuda sa sobom

Pakovanje gotove hrane za pse

Za razliku od sveže hrane, gotovu hranu za pse i mačke možete poneti svuda sa sobom što će vam u velikoj meri olakšati sva putovanja koja planirate sa svojim mezimcem, ali i svakodnevne šetnje i odlaske od kuće na više sati. Granule su obično odličan izbor u ovom slučaju, jer je ova hrana vrlo lagana i bez problema je možete spakovati i poneti, kako biste izbegli da se nađete u situaciji u kojoj ste udaljeni od kuće sa nervoznim i gladnim ljubimcem.

Gotova hrana ima istaknutu listu sastojaka

Svaka gotova hrana ima na pakovanju istaknutu listu sastojaka, što vam omogućava da znate šta tačno ona sadrži i da spram toga, kao i potreba vašeg ljubimca, uporedite sastave različitih proizvođaća i odaberete ono što će mu najviše odgovarati. Pored toga, na svakom pakovanju nalazi se preporučena doza prema veličini i starosti psa ili mačke, pa ćete bez problema moči da odredite optimalnu količinu hrane potrebne za jedan obrok.

Gotova hrana je prilagođena svim specifičnim potrebama pasa i mačaka

Pored toga što je gotova hrana prilagođena težini, uzrastu i rasi psa ili mačke, ono što je posebno značajno je što postoje tipovi hrane specijalno proizvedeni za životinje koje se bore sa alergijama, raznim digestivnim problemima, problemima sa bubrezima ili drugim oboljenjima. Ovo je posebno važno za vlasnike ljubimaca koji se bore sa dijabetesom, jer je njima neophodno obezbediti hranu koja omogućava sporo otpuštanje energije, što je zaista veoma teško obezbediti kada se hrana priprema samostalno kod kuće.
I psima i mačkama potrebna je pre svega raznovrsna i izbalansirana ishrana kako bi oni ostali zdravi. Iako mnogi smatraju da tek kada oni pripreme hranu svom ljubimcu znaju šta su tačno stavili u nju, činjenica je da veliki broj ljudi ne priprema ove obroke pravilno, zbog čega njihovi ljubimci često ostaju uskraćeni za određene nutritivne materije bitne za pravilno funkcionisanje njihovih organa. Upravo zbog ovog, ali i zbog mnogih drugih razloga, gotova hrana za pse i mačke može biti sjajan izbor, samo ukoliko se potrudite da pronađete ono što vašem ljubimcu odgovara.