Dresura psa – nekoliko saveta za učenje osnovnih komandi

Devojka dresira psa

Kada vašu porodicu proširite četvoronožnim ljubimcem, budite sigurni da pred vama stoje mnoge godine radosti, ljubavi i bezuslovnog prijateljstva. Ipak, kako biste u periodu koji je pred vama izbegli i neko neželjeno ponašanje vašeg mezimca, vrlo je važno da ga u samom početku naučite lepom ponašanju i da u ovom periodu dresura psa postane vaš prioritet. Ukoliko propustite ovu priliku za dresuru i ne usadite mu dobre navike dok je još mali, kasnije ćete imati više muka da mu pokažete ko je glavni u kući, jer će nove lekcije i naredbe usvajati mnogo brže i lakše dok je još uvek štene. Da ne biste strahovali kako će odreagovati na nepoznatu osobu ili drugog ljubimca kada se sretnete u šetnji, dajemo vam nekoliko saveta za učenje osnovnih komandi.

Dođi

Kako biste naučili vašeg psa da dođe onda kada ga pozovete, kao i za većinu komandi biće potrebno da pripremite njegove omiljene grickalice. Za početak, ponavljajte njegovo ime ili naredbu “dođi” i nagradite ga grickalicom kad god mu se tako obratite. U ovoj fazi se još uvek ne očekuje od njega da bilo šta uradi, dovoljno je da stvori pozitivne asocijacije u vezi sa ovom komandom. Nakon toga, spustite grickalicu na pod u vašoj blizini i čim je vaš pas pojede ponovo izgovorite njegovo ime. Kada vas u tom trenutku pogleda, opet mu dajte grickalicu. Ponavljajte ovu radnju i pomičite se sve dalje od njega, kako bi on morao da se okrene i da vas pogleda u trenutku kada izgovarate njegovo ime. Kada ovo savladate, ubacite u postupak dresure i neke elemente igre, poput brzog udaljavanja kako bi vas on povijao i krenuo za vama na povik njegovog imena. Kada vas stigne pohvalite ga i, naravno, nagradite još jednom grickalicom za uspešno obavljen zadatak!

Sedi

Devojka uči psa da sedne

Ovo je jedna od osnovnih, ali i svakako jedna od najkorisnijih komandi, pa je bolje da je što pre savladate sa vašim ljubimcem. Kada jednom pas savlada ovu komandu, biće vam mnogo lakše da ga smirite i savladate u situacijama u kojima je uznemiren. Kako biste ga naučili da izvršava ovu komandu, za početak uzmite grickalicu i približite je njušci vašeg ljubimca. Podižite svoju ruku iznad njegove glave, jer će ga ovo navesti da podigne glavu prateći grickalicu pogledom. Dok bude pomerao glavu ka gore i unazad, postepeno će doći u sedeću poziciju, a kada to učini izgovorite komandu “sedi” i počastite ga grickalicom kako bi znao da je dobro obavio posao.

Stani

“Stani” je komanda koja će vam svakako biti od velike koristi, pogotovo kada krenete u šetnju sa vašem ljubimcem, kako biste ga zaštitili od saobraćaja, ali i sprečili da prilazi drugim ljubimcima ili nepoznatim ljudima. Za početak, upotrebite komandu “sedi”. Kada vaš pas sedne, otvorenim dlanom mu pokažite da ostane i izgovorite komandu “stani”. Udaljite se nekoliko koraka i ukoliko ne krene za vama, nagradite ga grickalicom. Postepeno, udaljavajte se sve više i više pre nego što mu date nagradu.

Lezi

Ovo je komanda koju će bez problema savladati svaki pas koji je prethodno savladao komandu “sedi”, budući da su u pitanju veoma slične naredbe. Uzmite grickalicu i približite je njegovoj njušci, a zatim je polako pomeratje ka dole sve dok se pas ne spusti na svoje laktove. U tom trenutku ga nagradite grickalicom, a nakon nekoliko ponavljanja ove vežbe počnite da spuštate praznu šaku na pod i nagradite ga tek nakon što legne. Kada primetite da je počeo da prati pokret vaše ruke i da prepoznaje signal, dodajte komandu “lezi” tokom pomeranja ruke.

Ostavi

Devojka nagradjuje svog psa poslasticom

Ovo je komanda koja će biti od velike pomoći svima onima koji imaju veoma znatiželjne ljubimce. Da biste ovo naučili vašeg psa biće vam potrebno malo strpljenja, jer je neophodno da im preusmerite pažnju sa nečeg što ih zanima. Za početak, uzmite grickalice u obe šake i pokažite mu jednu zatvorenu šaku sa grickalicom u njoj izgovarajući komandu “ostavi”. Tokom ovog pokreta ignorišite sve njegove reakcije i pokušaje da se domogne skrivene grickalice. Tek kada odustane, dajte mu grickalicu. Ponavljajte ovo sve dok ne počne svojevoljno da se udaljava od grickalice kada čuje naredbu “ostavi”. Sledeći korak je da mu grickalicu date tek kada vas pogleda dok se udaljava od grickalice nakon ove komande. Kada ovo savladate, uzmite dve različite grickalice, jednu koju obožava i jednu koja mu nije među omiljenima. Grickalicu koja mu se manje sviđa stavite na pod i pokrijte je rukom. Tek kada izgubi interesovanje za nju i počne da se udaljava, sklonite ovu grickalicu sa poda i brzo ga nagradite onom drugom. U sledećem koraku ponovite sve ovo, ali nemojte potpuno prekriti grickalicu šakom, već je postavite blago iznad nje. Postepeno, udaljavajte vašu ruku sve dalje i dalje dok vaš mezimac i sam ne bude sposoban da odoli grickalici na podu.

Iako vam možda deluje da je upotreba grickalica u dresuri način da „podmitite“ psa i da on neće umeti da izvršava naredbe kada grickalice ne budu uključene, činjenica je da psi zaista brzo uče i da ćete vrlo brzo moći da počnete sa izbacivanjem ovakvih nagrada iz procesa učenja. U početku je veoma važno da nagradite svaki dobar postupak kako bi pas znao šta se od njega očekuje. Sa dresurom možete početi vrlo brzo nakon dolaska šteneta u novi dom, već oko njegove osme nedelje starosti i potrudite se da sam proces dresure bude redovan, ali nikako predugačak, od pet do 10 minuta dnevno biće sasvim dovoljno. Ukoliko pokušate da produžite ovo vreme vrlo je moguće da će vaš pas izgubiti interesovanje i odustati od procesa učenja. Ono što je bitno da imate na umu tokom dresure svog ljubimca je da nikada ne smete koristiti bilo kakav vid sile kako biste naveli ljubimca da izvrši određenu komandu. Usvajanje ovih naredbi treba da bude zasnovano na poverenju i nagrađivanju, a ne na kaznama. Iako dresura zahteva malo vremena, a sa tvrdoglavijim kucama može ponekad da bude čak i stresna u početku, uloženi trud će vam se sasvim sigurno isplatiti, jer ne samo što ćete imati ljubimca koji ume lepo da se ponaša i da izvršava komande, već ćete biti i sigurniji i opušteniji kuda god da pođete sa njim.